VÝLOVY RYBNÍKŮ TŘEBOŇSKO

 

Informace o lovených rybnících 2024

druhý říjnový víkend - rybník Rožmberk

Další termíny budou zveřejněné v polovině září.

 

 

Rybník Rožmberk

Jde o největší český rybník, a tak je také někdy nazýván „Jihočeským mořem“. V letech 1584–90 jej vybudoval proslulý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan. Jeho hráz je dlouhá 2430 m, až 10 m vysoká a u paty 55 m široká. Šířka koruny je 11 m, porostlá 150 až 400 let starými duby.

 

Výlovy rybníků na Třeboňsku

Možnost sportovního rybaření na rybníce Rožmberk

Od roku 2010 máte možnost zachytat si na největším rybníce v ČR. Rybaření je možný pouze na vymezeném úseku, který se nachází na západním břehu rybníka Rožmberk a to pouze pod dohledem rybářské stáže. Možnost rybaření i bez rybářského lístku Českého rybářského svazu, avšak lov ryb smí být prováděn pouze způsobem odpovídajícím zásadám řádného výkonu rybářského práva, ochrany ryb a vodních živočichů. Lov dravých ryb není povolen.

Na rybníce Rožmberk jsou organizovány i firemní akce s rybařením, například formou rybářských závodů.

 

Rybník Svět

Svou rozlohou 215 ha je rybník Svět sedmým největším rybníkem Třeboňska. Najdete ho nedaleko centra města v Třeboni a jeho krásná hráz přímo vybízí k procházkám. Pokud se projdete po této hrázy, můžete dále pokračovat na hráz rybníka Opatovický, po které dojde k nám do penzionu Mlýnský Dvůr. Celková délka hráze je 1525 m, hráz je místy v základně široká až 60 m, výška hráze je nejvyšší u základu hlavní výpusti, kde dosahuje 11,4 m.

Rybník Svět je využíván pro rekreační i chovné účely, najdete zde dvě pláže pro koupání. Rybník se loví každé dva roky, pravidelně zde v létních měsích probíhají závody ve veslování a vyhlídkové jízdy motorovou lodí. Jeho dřívější jméno bylo Nevděk.

  • Rybník se stavěl v letech 1571 – 74, na místě dnešního rybníků bylo Svinenské předměstí, kaple sv. Alžběty a augustiniánský špitál. Proti přístavišti výletních lodí u města je původní ostrov, na kterém je stále funkční středověká studna vyhloubená pro místní pivovar (v době vzniku studny ještě rybník neexistoval).
  • V parku u rybníka na druhé straně od města stojí významná stavební památka z 19. století, Schwarzenberská hrobka.
  • Kolem celého rybníka Svět vede vycházková trasa naučné stezky Cesta kolem Světa. Trasa je dlouhá 14 km a má celou řadu zastávek a informačních tabulí.
  • Rybník protíná 49. rovnoběžka severní šířky.

 

 

Rezervace ubytování v Třeboni

Srdečně Vás zveme na tradiční podzimní výlovy do Třeboně, kde levné ubytování se snídaní najdete v našem penzionu Mlýnský Dvůr.

 


 

Rybníky na Třeboňsku

 

Rybník Záblatský

Rybník Záblatský je pátý největší rybník na Třeboňsku. Leží poblíž obce Záblatí, 18 km od našeho penzionu. Jeho rozloha je 310 ha. Byl vybudován v letech 1475 – 1479 a poté byl dále rozšiřován.

Jeho Hráz je dlouhá 1.400 m

 

Rybník Ponědražský

Ponědrážský rybník leží na sever od našeho penzionu, u obce Ponědraž. Svou rozlohou je dvanáctým největším rybníkem Třeboňska. Byl vybudováný v roce 1439.

 

Rybník Krčín

Leží na sever od našeho penzionu, mezi Ševětínem a Lomnicí nad Lužnicí. Byl vybudovaný roku 1583 a jeho dnešní rozloha je 84 ha. Jeho hráz je dlouhá 1117 m. Uprostřed hráze, kde je hlavní výpust se nachází Krčínův pomníček.   

 

Bošilecký rybník

Bošilecký rybník je považován za nejstarší rybník na Třeboňsku, byl vybudová v roce 1355. Celková plocha je cca 200 ha. Na jižním břehu rybníka se nachází přírodní památka Lhota u Dynína.

 

Spolský rybník

Spolský rybník je významný rekreační rybník ve vesničce Spolí, kterou najdete 7 km od našeho ubytování Třeboň. Je také jedním z nejstarších na Třeboňsku, byl založen roku 1372. Jeho původní název byl Nevěrný rybník,  kvůli jeho obtížnému budování. Leží nad rybníkem Svět, byl budován současně s ním.

Okolo rybníka se rozprostírají chaty, slouží také pro rekreační účely.

 

Horusický rybník

Horusický rybník je třetím největším rybníkem nejen v Jihočeském kraji, ale i v celé České republice. Na rybníku se v zimě vyskytuje orel mořský. Rybník vybudoval rybníkář Štěpánek Netolický v 16. století.

Hráz porostlá staletými duby je dlouhá 714 m, vysoká 11 m. Rybník je hluboký max. 6 m, jeho rozloha je 415 ha. V těsné blízkosti rybníka se rozprostírá národní přírodní památka Ruda, která je přírodním rašeliništěm a přírodní rezervace Horusická blata.

 

Rybník Dvořiště

Dvořiště je čtvrtý největší rybník v České republice - jeho rozloha je 337 ha, max. hloubka je 4,5 m. Hráz je dlouhá 550 m a vysoká 10 m. Byl vybudovám ve 14. století. Na západním okraji rybníka v přilehlém břehu se nachází přírodní rezervace Dvořiště.

Na jeho březích také najdete chatovou osadu, rybník slouží také jako rekreační ke koupání. V srpnu se na rybníce pořádá závod Modrá stuha Dvořiště. Výlov se koná každé dva roky na podzim.

 

 

Kontakty

 

REZERVUJTE SI UBYTOVÁNÍ

 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout