Vyšlo v Denících Bohemia

Vyšlo v Denících Bohemia

Návštěva farmy, kde sláma slouží jako zdroj energie

Jihočeská krajina jako z obrázku. Několik rybníků, rozsáhlé pastviny, malebná architektura zdejších vesnic. K hospodářství rodiny Smolíkových nedaleko Třeboně, v obcích Majdalena a Obora však náleží také dostihová stáj. Úsilí majitele přináší v tomto ohledu své plody, o mladé jezdecké naděje zde není nouze.

Statek se ovšem zaměřuje hlavně na chov skotu a ovcí v ekologickém režimu. Náleží k němu i penzion Mlýnský dvůr s téměř padesáti lůžky a restaurací, kde si návštěvníci mohou vychutnat pravé farmářské steaky.

Krajina vrací péči

„Velká část pozemků, na kterých hospodaříme, se nachází v chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, a tak jinak než v souladu s přírodou ani hospodařit nemůžeme. Nezničená krajina nám pak ohleduplnost vrací v podobě kvalitního masa zdejších zvířat a ideálních podmínek pro turistiku,“ vysvětluje rolník Václav Smolík.

S ekologií to myslí na zdejší farmě skutečně vážně. Proto nepřekvapuje, že k vytápění a ohřevu vody se zde snaží co nejvíce využívat přírodní energie.

Zužitkuje se vše

Majitel farmy získal i dotaci na nákup briketovacího lisu. Palivo vyrábí z přebytečné slámy a nekvalitního sena. Vniveč však nepřijdou ani přebytky pilin nebo starý papír. Vytopit tři byty zase zvládne čerpadlo využívající výhřevnosti koňského hnoje. Vodu pro penzion pak ohřívá nejlevnější energie, jaká vůbec existuje, slunce.

Právě za zodpovědný přístup k zemědělské činnosti a smysluplné využití odpadních produktů hospodářství obsadil statek Smolíkových třetí místo v loňském ročníku soutěže Asociace soukromého zemědělství Farma roku. V penzionu pojmenovaném Mlýnský dvůr bývají v sezoně zaplněny všechny pokoje i apartmány.

Hosté se sem vracejí a pochvalují si, že si zde odpočinou od každodenního shonu a domů si odvezou nevšední zážitky. Pokud totiž projeví zájem, mohou se i sami zapojit do lehčích zemědělských prací a ověřit si vlastní síly.

Zdejší agroturistický areál návštěvníkům nabízí také možnost rybolovu v dobře zarybněném rybníce, výuku jízdy a vyjížďky na koni, tenisové kurty, hřiště na plážové sporty i golfové odpaliště. Kříží se zde rovněž několik pěkných tras pro cyklisty a k rybníku na koupání to je ze statku přibližně tři sta metrů. V restauraci penzionu servírují mimo dalších lahůdek steaky z býků plemene Aberdeen Angus, jehož maso proslulo křehkostí a šťavnatostí.

Hovězí na talíři

„O hovězí je zatím rozhodně větší zájem než o skopové, které Češi nejsou zvyklí jíst. Maso je možné koupit si i domů prostřednictvím takzvaného prodeje ze dvora,“ prozradil sedlák.

Než se Václav Smolík v devadesátých letech rozhodl pro vlastní statek, byl profesionálním dostihovým jezdcem. Není proto divu, že před několika roky se na farmu přistěhovali i dostihoví koně: „V současnosti jich máme třináct. Velmi slibně to vypadá i s naším jezdeckým dorostem. O budoucnost se proto nebojíme.“

Nabízíme ubytování na Farmě v Jižních Čechách

Kontakty

 

REZERVUJTE SI UBYTOVÁNÍ

 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout